responsive design

Šta je Responsive Design?

Responsive Web Designe ( Prilagodljiv dizajn veb strane ) predstavlja pristup veb dizajnu koji omugućava da Vaš sadržaj bude optimalno prikazan na različitim tipovima uređaja  ( desktop, laptop, tablet, smart phone… ).  S obzirom na sve veću upotrebu mobilnih uređaja i tablet računara širom sveta, tehnika kreiranja prilagodljivih veb strana je neizbežna ukoliko želite da sadržaj Vaše strane bude dostupan svima.

Zašto je bitan Responsive Design?

poređenje saobraćaja

Činjenica je da je upotreba mobilnih uređaja u usponu. 2014. godina je prva u kojoj je internet saobraćaj ostvaren na mobilnim uređajima prestigao saobraćaj sa desktop računara. Prema najnovijim podacima, oko 60 procenata korisnika pristupa internetu sa pametnih telefona i tableta, što znači da većina korisnika Vašem sajtu pristupa sa mobilnih uređaja. Ukoliko Vaš sajt nije optimizovan, neprilagođeni sadržaj će ih naterati da posete sajt Vaše konkurencije.

Guglova istraživanja pokazuju da 72 posto korisnika očekuje da sadržaj bude prikazan na mobilnim platformama, a 61 posto njih napusti sajt ukoliko nije mobile friendly.

Počevši od 21. aprila 2015. upotrebljivos sajta na mobilnim uređajima postaje veoma važan kriterijum za rangiranje na Guglu. Algoritam će bolje rangirati sajtove koji su mobile friendly, a kažnjavati sajtove koji prikazuju neoptimizovan sadržaj na mobilnim platformama. Negativan SEO znači lošije rangiranje na Guglu, a samim tim i manje saobraćaja.

Kako da znate da li je Vaš sajt optimizovan?

mobile friendly stranica na kojoj se nalazite

Test naše stranice

Ukoliko niste sigurni da li Vaš sajt zadovoljava potrebne kriterijume, možete koristiti Guglovu besplatnu alatku za analiziranje stranica.